Celebrat el taller d'introducció a la il·lustració científica a Sitges

Una selecció de les obres dels participants al taller de tres dies d'il·lustració científica al litoral del Garraf formaran part d'una exposició col·lectiva al Centre d'Estudis del Mar

Per RAL TORAN - FONT ACCC

En la darrera jornada del taller "Il·lustrem el litoral del Garraf", organitzat per Il·lustraciència, que va comptar amb el suport del Centre d'Estudis del Mar (CEM) de la Diputació de Barcelona, l'il·lustrador Jordi Corbera va explicar que "pels que esteu començat el més important en la creació de la il·lustració científica és el procés, no només el resultat. No ens hem de preocupar dels primers dibuixos, que de segur ens sortiran mal, però anirem millorant". El taller, va tindre lloc durant els dissabtes 17, 24 i 31 de maig, va tenir lloc a les instal·lacions del CEM i va comptar amb sortides per dibuixar la flora i fauna de la costa del Garraf i una pràctica final amb peixos cedits per la confraria de pescadors de Sitges. Aquesta formació va comptar amb dos il·lustradors científics com professors, la Blanca Martí i en Jordi Corbera.




A aquest taller es van treballar diverses tècniques com llapis, tinta xina i aquarel·la, principalment. En Corbera explicà que "la tècnica que es faci servir no és el més important, sinó el resultat". Respecte a la valoració global del workshop Martí reflexionà que "de cara a noves edicions, s'hauria de donar menys contingut i centrar-nos en un tema concret per ser més productius o fer monogràfics. Els alumnes han estat molt predisposats i han sigut molt participatius. Hi havia nivells molt diferents i s'han obtinguts excel·lents resultats".

El coordinador del taller i de la iniciativa Il·lustraciència, en Miquel Baidal, pensa que "ha estat un tast d'il·lustració científica i seria interessant fer més tallers específics de cadascuna de les matèries vistes. I respecte als resultats dels alumnes indicà que "tot i que són treballs d'iniciació, fer una exposició amb els resultats dels treballs dels participants és la millor forma de fer present allò que anem fent i posar de valor la il·lustració científica i la flora i fauna de la costa de Sitges".

La sortida va ser el moment central de la formació i Baidal la valora molt positivament: "la sortida al litoral del Garraf, tot i que les condicions eren complicades, va ser la millor forma per experimentar i poder fer el treball de la llibreta de camp. És essencial conèixer el que anem a dibuixar i tenir el màxim d'informació per crear un bon dibuix".

Els alumnes van valorar positivament la formació. Alba Sánchez, llicenciada en belles arts, va explicar que "són poques hores però han donant una visió molt completa sobre la il·lustració científica i he aprés molt. I ha complert les meves expectatives. És molt interessant treballar amb el model. El que em mancaria és més temps. M'han agradat molt els professors i l'organització".

Una altra participant del taller, Eulàlia Codinach va explicar que "la teoria m'ha semblat molt interessant i s'han donat moltes coses en poc temps. M'ha mancat acabar els dibuixos amb més tranquil·litat. He trobat molt complicades les aquarel·les, però hem vingut a aprendre".

Des del CEM es valora de forma molt positiva el taller ja que permet obrir el centre per unir el tema de la il·lustració científica amb el litoral per tal d'apropar el litoral i mostrar tot allò que Sitges i la costa del Garraf pot oferir. L'exposició col·lectiva permetrà tenir una visió conjunta del treball realitzat i que aquest pugui arribar altres persones interessades en el medi litoral. Així com obrir noves possibilitats en aquest camp.