«Ganar la 1ª edición de Il·lustraciència me ha abierto las puertas del mercado español»

Entrevista a Mafalda Paiva, ganadora de la 1ª edición de Il·lustraciència, con la obra Thaumetopea pitiocampa. Portuguesa que, con apenas 15 años, se trasladó sola a Lisboa para estudiar en una escuela de artes. Siempre ha trabajado en el campo de la ilustración y el diseño. Actualmente es ilustradora en el Museo etnográfico en Seixal (Lisboa). 

Entrevista a Mafalda Paiva, guanyadora de la 1ª edició d'Il·lustraciència, amb l'obra Thaumetopea pitiocampa. Portuguesa que, amb només 15 anys, es va traslladar sola a Lisboa per estudiar en una escola d'arts. Sempre ha treballat en el camp de la il·lustració i el disseny. Ara és il·lustradora al Museu etnogràfic a Seixal (Lisboa). 

Por MIQUEL BAIDAL CRESPO / RAUL TORAN NAVARRO 
 Thaumetopea pitiocampa, ilustración ganadora de la 1ª edición de Il·lustraciència









































¿Recuerdas tu primer dibujo?
Recordes el teu primer dibuix?

No tengo una idea clara, pero desde pequeña me gustaba dibujar a menudo animales o paisajes. Recuerdo especialmente observar las ilustraciones de los sellos postales de la colección de mi padre y reproducirlos, por lo que debe haber sido una influencia.

No en tinc una idea clara, però des de petita m'agradava dibuixar sovint animals o paisatges. Recordo especialment observar les il·lustracions dels segells postals de la col·lecció del meu pare i reproduir-los, per la qual cosa ha d'haver estat una influència.


¿Qué estudiaste?
Què vas estudiar? 

Estudié bachillerato en una escuela de arte y el grado superior en Diseño de Mobiliario con una especialización en mobiliario urbano y espacios públicos. Trabajé muchos años en el arte del espacio público y más tarde volví a hacer ilustración. Primero, ilustración infantil y editorial y después solamente ilustración científica. Luego realicé la titulación en ilustración científica. Actualmente estoy haciendo un doctorado en el campo de la arqueología y de la ilustración del patrimonio industrial.

Vaig estudiar batxillerat en una escola d'art i el grau superior en Disseny de Mobiliari amb una especialització en mobiliari urbà i espais públics. Vaig treballar molts anys en l'art de l'espai públic i més tard vaig tornar a fer il·lustració. Primer, il·lustració infantil i editorial i després només il·lustració científica. Després vaig realitzar la titulació en il·lustració científica. Actualment estic fent un doctorat en el camp de l'arqueologia i de la il·lustració del patrimoni industrial.


¿Cómo describirías tu proceso creativo?
Com descriuries el teu procès creatiu?

!Me encanta observar! El primer paso antes de hacer cualquier diseño es observar y tratar de captar la mayor cantidad de información posible sobre el elemento a representar.
Después, como yo no soy  bióloga (en el caso de la ilustración biológica), busco más información en internet, en libros y hablar con expertos. Para los objetos intento conocer un poco la historia que hay detrás de ellos para poder elaborar los primeros bocetos. Antes de decidir qué técnica voy a utilizar en el trabajo final, trato de saber sobre cómo la ilustración va a ser utilizada, su público objetivo, medio, etc. Sólo cuando estoy realmente satisfecha con el boceto preliminar es cuando me pongo a hacer la ilustración final. En mi trabajo, muchas veces utilizo muchas técnicas como el acrílico, acuarela, grafito e incluso el digital.

M'encanta observar! El primer pas abans de fer qualsevol disseny és observar i tractar de captar la major quantitat d'informació possible sobre l'element a representar.Després, com jo no sóc biòloga (en el cas de la il·lustració biològica), busco més informació a internet, en llibres i parlant amb experts. Per als objectes intento conèixer una mica la història que hi ha al darrere per poder elaborar els primers esbossos. Abans de decidir quina tècnica vaig a utilitzar en el treball final, intento saber sobre com la il·lustració serà utilitzada, el seu públic objectiu, mitjà, etc. Només quan estic realment satisfeta amb l'esbós preliminar és quan em poso a fer la il·lustració final. En la meva feina, moltes vegades utilitzo moltes tècniques com l'acrílic, aquarel·la, grafit i fins i tot digital.


¿Cuál es el proyecto soñado en el que te gustaría trabajar? 
Quin és el projecte somniat en el que t'agradaria treballar?

Puedo decir que en este momento estoy haciendo lo que realmente me gusta. Estoy feliz de haber cumplido ya algunas de las metas que me propuse. Pero me falta realizar un libro dedicado a los insectos.

Puc dir que en aquest moment estic fent el que realment m'agrada. Estic feliç d'haver complert ja algunes de les metes que em vaig proposar. Però em falta fer un llibre dedicat als insectes.


¿Cuando creas una composición cómo la ordenas?  
Quan fas una composició com l'ordenes?

Para mí lo más importante es que sea una composición armoniosa y equilibrada. Trato de seguir algunas reglas clásicas, pero creo que el estilo siempre aparece.

Per a mi el més important és que sigui una composició harmoniosa i equilibrada. Tracto de seguir algunes regles clàssiques, però crec que l'estil acaba sempre per apareixer.


¿Qué ha significado para ti ser una de las ganadoras de la primera edición de il·lustraciència?  
Què ha suposat per a tu ser una de les guanyadores de la primera edició d'il·lustraciència?

Recibí con sorpresa la noticia que había ganado Il·lustraciència y ha sido bueno para dar a conocer mi trabajo, sobre todo fuera de Portugal.

Vaig rebre amb sorpresa la notícia que havia guanyat Il·lustraciència i ha estat bo per donar a conèixer el meu treball, sobretot fora de Portugal.



¿Que 3 obras de las que se presentaron te gustaron más? ¿Por qué? 

Quines tres obres de les que es van presentar et van agradar més? Per què? 


En la primera edición, aparte de las ilustraciones de Pedro Salgado y  de Lucia Antunes, que ya conocía, me gustó también Crocuta crocuta Pleistoceno Superior de Yolanda González Pérez. Ahora, en la segunda, la gama de opciones aumentó y la calidad en general también. Es difícil elegir a los ganadores porque son realmente excelentes.



A la primera edició, a banda de les il·lustracions de Pedro Salgado i de Lucia Antunes, que ja coneixia, em va agradar també Crocuta crocuta Plistocè Superior de Yolanda González Pérez. Ara, en la segona, la gamma d'opcions va augmentar i la qualitat en general també. És difícil triar als guanyadors perquè són realment excel·lents.


¿Qué consejo podrías compartir con los nuevos ilustradores científicos? 
Quins consells podries compartir amb els nous il·lustradors científics? 

Para hacer ilustración tenemos que trabajar siempre el perfeccionamiento de las técnicas, estar siempre dispuesto a escuchar y experimentar. Debemos ver también el trabajo que otros ilustradores están haciendo para que podamos mejorar nuestras propias técnicas o la forma de representar. Aprender a vivir con las críticas y creer que somos capaces, ¡pero sobre todo nunca rendirse!

Per fer il·lustració hem de treballar sempre el perfeccionament de les tècniques, estar sempre disposat a escoltar i experimentar. Hem de veure també el treball que altres il·lustradors estan fent perquè puguem millorar les nostres pròpies tècniques o la forma de representar. Aprendre a viure amb les crítiques i creure que som capaços, però sobretot mai rendir-se!