L'll·lustracienciaontour arrenca a Bolònia

Per Enrique Molina 
La primera escala de l’#illustracienciaontour ha estat la ciutat italiana de Bolònia. La ciutat acull cada any la Fira del Llibre Infantil i no ens podíem perdre l'oportunitat de descobrir les últimes tendències en il·lustració. Les primeres hores de la nostra estada a la capital d’Emilia-Romagna, però, les vam reservar per a un clàssic, el gravador neerlandès Escher, al qual el Palazzo Albergati havia dedicat una impressionant retrospectiva.


Dilluns, multitud de colors ens van donar la benvinguda a la fira, el motiu principal de la nostra visita, amb la mostra dels il·lustradors, formada per 300 imatges originals que omplien el pavelló principal. Es tractava d’una selecció entre 15.000 obres enviades per 3.000 artistes de més de 60 països, feta per un jurat format per professionals del món de l’edició de llibres infantils de la talla dels il·lustradors Benjamin Chaud o Svjetlan Junaković. Precisament, aquest últim, un dels artistes croates més importants de l’actualitat, és el protagonista d’una retrospectiva a la galeria Forni -que hem visitat una de les tardes lliures abans de continuar el nostre tour cap a València-, centrada en les seves influències de joventut i amb els impressionants originals del “Gran libro de los retratos de animales”, l’obra amb la que es va popularitzar a Espanya fa 10 anys, com a colofó.





Per altra banda, la fira dedica una exposició i un espai preeminent cada any a un país convidat. Enguany, aquest honor corresponia a Croàcia. El Ministeri de Cultura del país balcànic havia preparat una mostra anomenada “Living waters, living stories” (“Aigües vives, històries vives”) que recollia imatges de 14 dels millors il·lustradors croates (contemporanis o no), la majoria desconeguts fora de les fronteres del país. Per als nostres ulls, foranis, aquestes obres brillaven amb la força de la novetat.





Totes aquestes petites joies estaven al costat d’una altra exposició dedicada al 50 aniversari del premi Bolognaragazzi -l’Oscar dels llibres infantils-, que reconeix el millor llibre infantil il·lustrat des del punt de vista del projecte gràfic i editorial; és a dir, no només entren en joc les il·lustracions, sinó la tasca d’edició en tota la seva complexitat. Diverses vitrines i cartells amb les portades dels llibres guanyadors de les edicions anteriors -alguns d’ells esdevinguts autèntics clàssics, com “Emigrantes”, de Shaun Tan- commemoraven el mig segle de vida del guardó.


El del premi Bolognaragazzi, no obstant, no era l’únic aniversari a celebrar. “Alícia en el país de les meravelles” es va publicar per primer cop fa 150 anys. Diverses mostres, les dues més importants a la llibreria de la fira i a la Biblioteca Salaborsa Ragazzi, retien homenatge al clàssic de Lewis Carroll, instal·lat amb mèrits propis a l’imaginari popular i que ha donat peu a il·lustracions tan memorables com les de John Tenniel, el dibuixant de la primera Alícia.

A més de la fira, la ciutat posava aquests dies nombrosos atractius a l’abast dels amants de la il·lustració com nosaltres. La Biblioteca Salaborsa, en col·laboració amb l’Expo Milano 2015 (que se celebrarà entre el maig i l’octubre i que estarà centrada en el tema de l’alimentació i la nutrició), acollia la mostra “Books & Seeds” (“Llibres i llavors”). Un bon grapat de llibres de diferents il·lustradors sobre l’agricultura, els cultius biològics, l’abundància i el dèficit alimentari, la cuina i la biodiversitat. Temes al voltant dels quals també girava “Dalla terra alla tavola” (“De la terra a la taula”). Els originals d’aquest llibre de relats curts il·lustrats per 10 artistes italians es podien admirar en tot el seu esplendor a la llibreria infantil Giannino Stoppani.


També vam visitar exposicions monogràfiques d’artistes que tenien lloc per tota Bolònia. La Biblioteca dell’Archiginnasio acollia els originals del “Pinocchio” de Leo Mattioli, publicat per primer cop el 1955: autèntiques obres d’art influenciades de manera evident per avantguardes com el futurisme i el cubisme, i amb atmosferes molt treballades a nivell cromàtic. A la botiga ZOO ens esperava “Rifugi/Abris”, d’Emmanuelle Houdart. Originals i reproduccions a la venda d’aquesta il·lustradora suïssa, que alterna les seves obres per a adults amb altres de més naïfs dirigides a infants.


A última hora de dimarts, vam visitar la inauguració d’una mostra-taller dedicada a Fausto Gilberti al Museu d’Art Modern (que, curiosament, s’abrevia MAMbo). Gilberti és un il·lustrador italià que tot just acaba de treure al mercat una col·lecció de llibres en els que apropa l’obra d’artistes contemporanis com Manzoni, Pollock o Klein als nens petits, mitjançant il·lustracions desenfadades i plenes de gags.

Amb moltes coses apreses, molts colors al cap i un somriure als llavis vam donar per finalitzat el pas de l’#illustracienciaontour a Bolònia.