Juan de Ortega (1480-1568)


Pie de foto: Lámina II (im. 46)

Esquemas relativos al sistema de Juan Ortega para la extracción de raíces cuadradas (solo la parte de debajo a la izquierda, las otras ilustraciones son anónimas y se refieren a cálculos matemáticos diversos- tablas astronómicas, etc). Esquemes relatius al sistema de Juan de Ortega per a l'extracció d'arrels quadrades (només la part de sota a l’esquerra, les altres il·lustracions són anònimes i es refereixen a càlculs matemàtics diversos -taules astronòmiques, etc).


Juan de Ortega es un ejemplo de matemático español de la primera mitad del siglo XVI. Nacido en Palencia, ingresó en la orden de los domicianos y fue profesor de matemáticas a caballo entre las Españas y los Reinos de Italia.


Entre sus obras, destaca el Tratado subtilissimo de Arismetica y Geometria, una obra escrita con finalidades esencialmente pedagógicas y prácticas, la cual ha despertado interés en muchos historiadores de la ciencia por los valores obtenidos en la extracción de raíces cuadradas que figuran en el último capítulo del libro, dedicado a la descripción de las reglas prácticas de geometría.


- - - - - -


Juan de Ortega és un exemple de matemàtic espanyol de la primera meitat del segle XVI. Nascut a Palència, va ingressar a la ordre dels domicians i va ser professor de matemàtiques a caball entre les Espanyes i els Regnes d’Itàlia.


Entre les seves obres, destaca el Tratado subtilissimo de Arismetica y Geometria, una obra escrita amb finalitats essencialment pedagògiques i pràctiques, la qual ha despertat interés en molts historiadors de la ciència pels valors obtinguts en l’extracció d’arrels quadrades que figuren en l’últim capítol del llibre, dedicat a la descripció de les regles pràctiques de geometria.