Manuel Dies (Primera mitad del siglo XV)

Lámina I. Correspondencias zodiacales en el cuerpo del caballo
Làmina I. Correspondències zodiacals amb el cos del cavall

Manuel Dies fue un caballero - además de escritor y veterinario- a quien se le atribuye el libro -ordenado por Alfonso V, escrito en lengua catalanay publicado en Zaragoza el año 1495- Llibre de l'Art de Menescalia, donde se puede encontrar una recopilación de información sobre veterinaria equina extraída de profesionales del ejercicio, citas de textos clásicos y referencias a él de textos contemporáneos.

Su vida y obra se desarrolló mayoritariamente en la ciudad de Valencia -aunque algunas fuentes marcan su lugar de nacimiento como Catalayud-. Participó como caballero en las Cortes Valencianas de 1417 y 1418, y gracias a sus dotes militares, consiguió ser mayordomo del rey Alfonso V el Magnánimo y le fue entregado su castillo de Alpont, así como la Alcaldía de la Vall d’Uixó en sustitución a Jordi de Sant Jordi.

En la imagen podemos ver correspondencias zodiacales en diferentes partes morfológicas de un caballo.
- - - - - -

Manuel Dies fou un caballer -a més d’escriptor i veterinari- a qui se li atribueix el llibre -ordenat per Alfons V, escrit en llengua catalana i publicat a Saragossa l’any 1495- Llibre de l'Art de Menescalia, on es pot trobar un recull d’informacions sobre veterinària equina extretes de professionals de l’exercici, cites de textos clàssics i referències a ell de textos contemporanis.

La seva vida i obra es va desenvolupar majoritàriament a la ciutat de València -tot i que algunes fonts marquen el seu lloc de naixement com a Calatayud-. Va participar com a caballer a les Corts Valencianes de 1417 i 1418, i gràcies als seus dots militars, va aconseguir ser majordom del rei Alfons V el Magnànim i li va ser entregat el castell d’Alpont, així com l’Alcaldia de la Vall d’Uixó en substitució a Jordi de Sant Jordi.


En la imatge podem veure correspondències zodíaques en diferents parts morfològiques d’un caball.